Inschrijven als aanbieder

Fiscale voordelen voor werkgevers – wat verandert er in 2025?

Nieuwsberichten

Fiscale voordelen voor werkgevers – wat verandert er aan de Werkkostenregeling in 2025?

Verras medewerkers én bespaar kosten.

Met de Werkkostenregeling (WKR) kunnen werkgevers iets extra’s aanbieden aan werknemers, zonder dat hier direct loonbelasting over wordt betaald. Het bedrag dat werkgevers onbelast mogen besteden, heet ‘de vrije ruimte’. Met de verruiming van de vrije ruimte in 2025 wordt het nóg aantrekkelijker om medewerkers te trakteren op iets bijzonders, zoals een bedrijfsuitje, een sportabonnement of een leuk geschenk.

In deze blog bespreken we de wijzigingen van de WKR-regeling in 2025 en delen we slimme tips om dit budget optimaal te benutten. Ben je ook benieuwd naar andere belastingvoordelen? Lees dan snel verder.

Wat verandert er in 2025?

Vanaf 1 januari 2025 wordt de vrije ruimte van de WKR verruimd. Dit betekent dat je als werkgever meer onbelaste uitgaven kunt doen, waar je werknemers dus van profiteren:

  • De vrije ruimte bij een loonsom voor de eerste €400.000 wordt verhoogd van 1,92% naar 2%.
  • Voor het loon boven de €400.000 blijft het percentage 1,18%.

Vanaf 2027 stijgt het (eerste) percentage verder naar 2,16%.

Ideeën voor het WKR-budget

De vrije ruimte van de WKR kun je op verschillende manieren inzetten zoals voor bedrijfsuitjes of teambuilding. Wat denk je hiervan?

  • Eindejaarsgeschenken en kerstpakketten: die van dit jaar zullen al gevuld en misschien al vergeven zijn, maar houd hier zeker rekening mee komend jaar.
  • Sport en vitaliteit: bied werknemers de mogelijkheid om te sporten als onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Dit bevordert niet alleen de gezondheid van je medewerkers, maar is ook goed voor de duurzame inzetbaarheid van je personeel. Is dit nog een stap te ver? Want denk je dan van een fiets van de zaak? Ook die valt vaak onder de WKR.
  • Teambuilding: organiseer een bedrijfsuitje of teambuildingactiviteiten. Een beestig leuke teambuilding bij FarmFun of een lachworkshop van Circus Tadaa? Het versterkt de onderlinge band en zorgt voor veel (lach)plezier.
  • Persoonlijke ontwikkeling: investeer in de ontwikkeling van je werknemers door ze opleidingen en trainingen aan te bieden. Het verbetert vaardigheden en bevordert de loopbaanvooruitzichten.
  • Een lekkere maaltijd: laat een foodtruck Na al dat lekkere eten kan iedereen er weer tegenaan!
  • Zakelijke evenementen: organiseer een zakelijk evenement, zoals een lezing of een inspiratiesessie. Nodig werknemers en bestaande relaties uit en inspireer!
  • Kleine attenties: geef om de belangrijke momenten. Een verjaardagscadeau, een bosje bloemen of een cadeaubon als blijk van waardering.

Andere voordelen voor werkgevers in 2025

Naast de verruiming van de WKR zijn er ook nog andere belastingvoordelen waar je wellicht gebruik van kunt maken:

  • Nihilwaardering: de waarde van een aantal voorzieningen die werknemers op de werkplek gebruiken, is op ‘nihil’ gesteld. Dit wordt dus niet als ‘loon’ gezien. De nihilwaarderingen gelden alleen voor loon in natura, niet voor vergoedingen in geld. Een voorbeeld? Vers fruit op je werk.
  • Gerichte vrijstellingen: voor een aantal vergoedingen bestaan er zogenoemde gerichte vrijstellingen. Je wijst ze aan als ‘eindheffingsloon’. Een werknemer hoeft hier vervolgens geen loonbelasting over te betalen. Een gerichte vrijstelling gaat niet ten koste van de vrije ruimte van de WKR. Een gerichte vrijstelling kan zijn het geven van een laptop. Of het vergoeden van een overnachting voor het werk.
  • Vrijstelling voor arbovoorzieningen: ook voor arbovoorzieningen kan een gerichte vrijstelling gelden. Dit zijn sinds 2022 echter alleen nog de arbovoorzieningen die verplicht zijn volgens de Arbeidsomstandighedenwet. Denk hierbij aan veiligheidskleding of een ergonomisch verantwoorde bureaustoel.
  • Representatiekosten: dit zijn kosten die een bedrijf maakt om de organisatie ‘te presenteren’. Denk hierbij aan een bezoek aan een beurs, een zakelijke bedrijfsfeest of relatiegeschenken. Deze kosten zijn (gedeeltelijk) aftrekbaar. De Belastingdienst hanteert een drempel voor representatiekosten. Het bedrag dat boven deze drempel uitkomt, mag je aftrekken. Kom je niet aan deze drempel? Dan is er een alternatieve methode waarbij je 80% van de kosten mag aftrekken.

Met de veranderingen in 2025 wordt het nóg aantrekkelijk om je werknemers in het zonnetje te zetten. Van fitnessabonnementen tot kerstpakketten en van bedrijfsuitjes tot vers fruit op je werk. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wil je alle details weten van bovenstaande regelingen? Neem dan contact op met een financieel adviseur of raadpleeg de Belastingdienst voor alle actuele informatie.

Waar ga jij je personeel mee verrassen volgend jaar?

Gerelateerde artikelen

Blog
Wat mag je onbelast vergoeden
Wat mag je als werkgever onbelast vergoeden?

Wat mag je als werkgever onbelast vergoeden? Als werkgever wil je goed voor je medewerkers ...

Lees artikel
Blog
personeelsfeest op locatie
Personeelsfeest op eigen locatie of externe locatie?

Personeelsfeest op eigen locatie of externe locatie? Een personeelsfeest organiseren is een geweldige manier om ...

Lees artikel
Blog
bedrijfsworkshop workshop
Teambuilding activiteiten gebruiken voor de WKR

Waarom de WKR inzetten voor teambuilding? Veel bedrijven zetten de Werkkostenregeling (WKR) in voor leuke ...

Lees artikel